Fiskeredskap i mer enn 50 år!
Frakt fra kun kr 149,-
Rask levering!
Checkout
Total: 0

Menu

Shopping Cart / 0 products

Your cart is empty

Not sure where to start?
See our new products
TOTAL 0,00
Fiskeredskap i mer enn 50 år! | Frakt fra kun kr 149,- | Rask levering!
Blogg

Høstens vakreste eventyr

Det nærmer seg hummersesongen – 1.oktober kl. 08:00 går startskuddet. Har du husket å melde deg på? Du kan registrere deg her

Påmeldingen er obligatorisk og gjelder kun for inneværende år. Fra svenskegrensen til Vestland kan du fangste til 30. november. I resten av landet kan du fangste til 31. desember.

Hummer

Lover og regler

På Fiskeridirektoratet sine sider står det «Det er særskilde krav til teiner brukt i hummarfiske når det gjeld mengd, fluktopning, nedbrytbar bomullstråd og merking av vak. Hummar kan berre fangstast med teiner tilpassa hummarfiske. Får du hummar med anna reiskap må du setje hummaren tilbake i sjøen.»

Fritidsfiskere kan ha maksimalt 10 stk. hummerteiner. Du kan i tillegg fiske med inntil 10 andre teiner, for eksempel krabbe-, kreps- eller reketeiner.

Fluktåpninger og rømningshull

Det er krav om at hummerteiner skal ha minst to sirkelformede fluktåpninger, en på hver side av redskapen. Åpningene må være minst 60 mm og plassert nede ved bunnen. Det er også krav om minst et rømningshull som er lukket med en bomullstråd. Det er påbudt å bruke bomullstråd, da potensielt innestengte individer skal slippes ut om du mister teinen din.

Hummerteine med fluktåpning
Hummerteine med fluktåpning

 

Minste- og maksimalmål

Minstemål for hummer er 25 cm. Får du hummer som er mindre enn dette, må du sette den ut i sjøen igjen. Det måler man fra pannehornet til enden av midterste svømmelapp på hummeren. Det er også innført et maksimalmål på hummer fra grensen mot Sverige til og med Agder fylke, på 32 cm. Det betyr at i dette området må du sette hummer som er større enn 32 cm ut igjen i sjøen. Rognhummer er fredet, og skal alltid settes ut igjen i sjøen.

Merkekrav

Det er merkekrav i fritidsfiske. Når man setter ut hummerteiner, skal minst ett vak være tydelig merket med fiskerens deltakernummer, navn og adresse. Du kan kjøpe teinemerker her.

Røkting

Det er krav om å røkte hummerteinene minst én gang i uken. Det innebærer at man tar redskapen ut av sjøen, sjekker fangsten og at alt ellers er i orden, før man setter redskapen ut igjen. Dersom redskaper blir stående igjen i sjøen, oppstår spøkelsesfiske.

Lenker

Klikk på lenken til Fiskeridirektoratet sin nettside under og les nøyere på hvilke krav som gjelder hummerteiner:

https://www.fiskeridir.no/Fritidsfiske/Artar/Hummarfiske/Korleis-skal-hummarteina-vere

Se ellers regler for hummerfiske her:

https://www.fiskeridir.no/Fritidsfiske/Artar/Hummarfiske

Et godt tips er å laste ned Fritidsfiskeappen. Der kan du finne informasjon om blant annet regler for redskap.

(https://www.fiskeridir.no/)

 

Det du trenger av utstyr

Frøystad AS tilbyr alt du trenger av utstyr som trengs for et vellykket hummerfiske. Alt fra tilpassede teiner til hummergiljotin. Nytt av året er at vi tilbyr tyngre teiner – 15 og 18 kg, i tillegg til de vi vanligvis tilbyr – 7 og 11 kg. Tyngre teiner kan være lurt å bruke der det er værhardt, da hummeren liker å ha det rolig, så teinen må ligge i ro slik at hummeren tør å gå inn i. Teiner kan du få kjøpt her.

Hummerteine Frøystad

Merking

Før du kan sette teinene dine, må du være sikker på at de er riktig merket. Vi anbefaler teinemerker i syrefast stål. Husk å skrive ditt unike deltakernummer øverst, etterfulgt av navn, adresse og gjerne telefonnummer. Du kan bestille teinemerker her.

Tau og flottører

Hummer fiskes på grunt vann, på alt fra 1 til 30 meter. Vi har pakker med tilpassede teinetau og flottører du kan få kjøpt her.

Dersom du ikke vil kjøpe ferdige pakker med teinetau og flottører, tilbyr vi også danline, synketau og flottører du kan sette sammen slik du vil selv. Vi anbefaler da å bruke synketau øverst på blåsa av sikkerhetsmessige årsaker.

Agn

For å øke sjansene for å lokke hummeren inn i teina, anbefaler vi å bruke agnet Soft Bait. Dette er et kvalitetsagn som er et resultat av 1,5 års forskning og utallige tester. Soft Bait får du kjøpt her. Til dette agnet anbefaler vi agnbokser med 1,5 mm hull, det får du kjøpt her.

Soft Bait med hummer med hummerstrikk
Soft Bait og hummer med hummerstrikk

Teinehaler

Et godt hjelpemiddel når en skal dra teiner er teinehaleren. Vi tilbyr ulike teinehalere, du kan se de ulike her.

Hummertang og -strikk

Et annet godt hjelpemiddel er hummertang. Den brukes til å feste strikk rundt klørne på hummeren, så du slipper å miste fingre. Hummertang kan du få kjøpt her. Hummerstrikk i str. L kan du få kjøpt her, og i str. XL her.

Hummertang WestViking
Hummertang fra Frøystad AS

Bekledning

Når du skal ut å sette og dra teiner i all slags vær, er det viktig med god bekledning som holder deg varm og tørr. Vi er forhandler av blant annet kvalitetsklær fra Grundèns. Se vårt utvalg av kjeldresser og oljeklær her. Vi tilbyr også hansker, hodeplagg, ullklær, støvler og lettere fritidsklær. Se alle våre produkter innen bekledning her.

Fisherman flytebukse

Hummergiljotin

Når hummeren omtrent er klar til å fortæres, kan hummergiljotinen være nyttig. Du kan kjøpe hummergiljotinen her.

Skitt fiske!

 

Kildeliste

Fiskeridirektoratet https://www.fiskeridir.no/Fritidsfiske/Artar/Hummarfiske