Fiskeredskap i mer enn 50 år!
Frakt fra kun kr 149,-
Rask levering!
Checkout
Total: 0

Menu

Shopping Cart / 0 products

Your cart is empty

Not sure where to start?
See our new products
TOTAL 0,00
Fiskeredskap i mer enn 50 år! | Frakt fra kun kr 149,- | Rask levering!

Ferdig monterte proffgarn på lager for rask levering! Ring oss for info / bestilling: 70 30 06 90 (klikk på teksten og se utvalget)

SEIGARN – TORSKEGARN – KVEITEGARN

Blogg

En guide til krabbefiske

Krabbeteiner er en enkel måte å fiske krabber på, både for fritidsfiskere og yrkesfiskere. Deres enkle design og skånsomme natur gjør dem til et ideelt verktøy for å fiske krabber uten å forstyrre økosystemet. Dette gjør krabbeteiner til et bærekraftig valg for fiskere som ønsker å bevare marine økosystemer samtidig som de nyter fiskeopplevelsen. Da krabbesesongen for mange starter i mai, ønsker vi å dele vår ekspertise og erfaring når det gjelder bruk av krabbeteiner. Derfor har vi tatt en prat med vår egen ekspert på området, Trond Gjerde.

I denne artikkelen utforsker vi fordelene ved å bruke krabbeteiner, gi tips for vellykket krabbefiske og dele våre beste praksiser og anbefalinger for å få mest mulig ut av krabbesesongen. Uansett om du er erfaren eller nybegynner, håper vi at denne guiden vil være nyttig for å forbedre din opplevelse med krabbefiske.

Ulike teiner

Krabbeteiner er et redskap som brukes til å fiske krabber og finnes i flere ulike varianter. Hvilken type teine man trenger, avhenger av hvilket område man skal fiske i. Fiskere i ulike deler av landet prioriterer forskjellig.

Frøya og Hitra

I områdene Hitra og Frøya er plastkrabbeteiner populært. Fordelen med disse er at de er enkle å stable, det er lett å ta ut krabber, og det går fort å tømme teinene da de er laget av plast. Det er påbudt med råtnetråd på disse teinene.

Møre og Romsdal

Videre har man skotteteiner med not rundt, som er vanlig i Møre og Romsdal. Disse finnes ofte i buet form, men også i vanlig firkantet form slik at den blir enkel å stable. Det kan være en fordel for yrkesfiskere å ha teiner med bue slik at de snur seg rett vei når de kastes i havet. 

Helgelandskysten

En annen viktig teine som er i bruk, er polarteinen ved Helgelandskysten. I dette området er det langt ut til feltene, de bruker små båter, og de ønsker å ta med seg mest mulig teiner når de reiser ut. Da bruker de sammenleggbare teiner slik at de blir helt flate når de ikke er i bruk, og på den måten kan de ta med seg fullt opp med krabbeteiner.

Andre deler av landet

Fra Sogn og Fjordane og sørover brukes en god blanding av de ulike teinetypene. Da må valg av krabbeteine vurderes ut i fra hvor man befinner seg og hvilke forhold som er.

 

Produktbilder av plastteine, skotteteine og polarteine

 

Lokasjon

Når det kommer til hvor man skal plassere krabbeteiner, så varierer det ut i fra årstiden og krabben selv. Krabben finnes i varierte forhold på havbunnen. Den trives i taren, men kommer frem i sanden på natten for å spise. Om våren oppholder krabbene seg på grunt vann og man kan sette ut teiner så grunt som to til tre meter. Utover sommeren og høsten kan krabbeteinene settes dypere, etterhvert helt ned til 30-40 meter mot slutten av sesongen.

 

Agn

Agn for krabben kan være fersk sei, knuste blåskjell, snegler, eller Soft Bait. Krabben er ikke kresen og spiser det meste den kommer over på havbunnen. 

 

Tips 1: Det er mange som ikke er klar over at man som fritidsfisker kan levere krabbe til krabbemottak for inntil 50 000 i året. Dette tipset er spesielt rettet mot ungdom som ønsker sommerjobb.

 

Utstyr for krabbefiske

Det er ikke alltid like enkelt å ha oversikt over hva man trenger for å drive krabbefiske, så det har vi laget en oversikt på her:

  • Krabbeteine
  • Teinetau/teinelenker, for eksempel 30 m (for å knytte sammen flere teiner i en rekke)
  • Agn
  • Agnboks
  • Råtnetråd / bomullstråd (3 mm for fritidsfiske, 4 mm for yrkesfiske)
  • Synketau (8 mm for fritidsfiske og 10-12 mm for yrkesfiske)
  • Flytetau
  • Blåser (evt. flottør, mens yrkesfiskere kan bruke større blåser, for eksempel storlek 40)
  • Lodd trengs ikke alltid, men brukes for å holde teinen nede i røffe havforhold

Når man har det grunnleggende, kan man etterhvert avansere med teinelys, eller kanskje en krabbegiljotin.

 

Tips 2: Frøystad AS tilbyr pakke med synketau, flytetau og flottør/blåse under produktnavnet "Teinetau 7 og 8mm 38 meter Westviking". Denne pakken er svært egnet til fritidsfiskere.

 

Nedenfor ser du en illustrasjon på hvordan teinene ligger i havet og informasjon om hvilket tilbehør og utstyr som blir brukt.

En illustrasjon som viser hvordan teiner fungerer, og hvilke ulike redskaper og utstyr som er nødvendige, inkludert teiner, tau, blåser og annet tilbehør.

 

Lover og praksiser

For å sikre lovlig og bærekraftig krabbefiske er det viktig å være kjent med og overholde gjeldende lover og regler. 

Merkekrav

Merkekravet sier at man som fritidsfisker skal merke alle teiner/ruser med navn og adresse, eventuelt telefon også. Dette kan gjøres ved å montere teinemerker på teinen. Man skal i tillegg merke minst én av blåsene. Det går for eksempel an å bruke Azor merketusj som er miljøvennlig og tåler vær. 

Merket skal være i en slik kvalitet at det tåler havet og ikke fører til forsøpling ved løsning. 

Antall teiner

Man kan ha opptil 20 teiner og ruser totalt som fritidsfisker. Man kan for eksempel ha ti krabbeteiner og ti hummerteiner, så lenge det totale antallet teiner ikke overstiger 20 per person og per fartøy. 

Røkting

Når man setter ut krabbeteiner, skal disse tas opp minst én gang i uken for å ivareta fangsten og sjekke at alt står bra til. 

Krav til rømningshull og fluktåpning

Krabbeteinen skal ha to fluktåpninger, en på hver side av teinen nede ved redskapsbunnen. Dette kravet gjelder ikke yrkesfiskere med registrert fartøy i Trøndelag eller Nordland. Størrelse på fluktåpning kommer an på lokale krav og fiskeren selv ansvarlig for å sjekke regelverket i sitt område. I tillegg til fluktåpningene skal teinen ha et rømningshull (se rømningsplate) som holdes lukket ved hjelp av bomullstråd / råtnetråd. Dette er for å forhindre spøkelsesfiske. Råtnetråden brytes ned over tid og løsner etter omtrent tre til fire måneder i havet. 

 

 

Oppsummering

For å oppsummere, krabbeteiner er ikke bare enkle i bruk, de er også miljøvennlige og gir store muligheter. Ved å forstå de ulike typene krabbeteiner og deres bruk i forskjellige områder, samt å følge gjeldende lover og praksiser, kan både fritidsfiskere og yrkesfiskere bidra til å bevare marine økosystemer samtidig som de nyter den spennende opplevelsen med krabbefiske. Med våre tips og veiledning håper vi at du føler deg godt rustet til å ta fatt på krabbesesongen og oppleve gleden av et vellykket krabbefiske.